Gepubliceerde Boeken

Cover Château China
Château China
ISBN: 9789402202359
Aantal pagina's: 238
Uitvoering/formaat: Paperback 12,5 cm x 20 cm
Geïllustreerd: Ja

Samenvatting

De zoektocht naar de geschiedenis van de Chinese wijn brengt je een eind terug in de tijd. Tijdens deze fascinerende reis komt men tot de ontdekking dat de Chinezen zo’n 7.000 jaar geleden wel eens de grondleggers zouden kunnen zijn geweest van de wijnbouw. Na de doortocht van Zhang Bishi krijgt de wijnindustrie een nieuwe dimensie. De vraag is groter dan het aanbod en steeds meer buitenlandse wijngaarden worden aangekocht. Judy Leissner zorgt er op jonge leeftijd voor dat China kwalitatieve wijn krijgt. Het is een gegeven dat Chinezen alles namaken, dus ook wijnen. Vooral dure wijnen.

Uit het boek
 

Er zijn heel veel mensen die een zeer negatief beeld hebben van Chinese wijnen. Dit komt omdat ze deze niet kennen, laat staan ooit gedegusteerd hebben. Bij de eminente wijncriticus Robert Parker scoren verschillende Chinese wijnen ‘boven het gemiddelde’ en dit feit kan worden gezien als een overwinning op zich voor de steeds beter wordende wijnen uit dit uitgestrekt land vol contrasten.
Zo beoordeelde Lisa Perrotti-Brown, die in september 2008 na meer dan vijf jaar van intensive studies, trainingen en examens haar gerenommeerde diploma van ‘Master of Wine’ behaalde, en medewerkster van Robert Parker, een twintigtal Chinese wijnen. Ongeveer 13 daarvan kwamen uit het vertrouwde en gerenommeerde huis van Grace Vinyards, met als ceo Judy Leissner, de leading lady van de Chinese wijn. Zij is overigens één van de meest sexy wijnbouwers waarmee ik in contact kwam voor het realiseren van dit boek.
Een zestal wijnen kwam van het wijnhuis Dynasty, een toonaangevende mega wijnproducent die dominant aanwezig is op de wijnmarkt in de Volksrepubliek China. Deze wijnen kan men vinden in Belgische en Nederlandse supermarkten.
En als laatste één wijn van het kleine wijnhuis Silver Heights, met Emma Gao als wijnmaker, houder van het Diplôme National d'Œnologue uit Bordeaux. Silver Heights is een familiebedrijf in Ningxia dat Emma samen runt met haar vader en zus. Het heeft de reputatie dat het enkele van de beste wijnen produceert die in China te verkrijgen zijn.
Negen van de twintig beoordeelde wijnen behaalden een score van meer dan 80, en dan nog eens negen behaalden tussen de 70 en 79 punten op de lijst van Robert Parker, die gebruikt werd als leidraad voor het beoordelen van deze wijnen door Lisa Perrotti-Brown.

Design é CopyRight 2013 - 2015 Lama-Projects.be for Dewijnproever

  • Twitter Classic
  • c-facebook